- Gairebé 1.500 persones participen a les activitats de foment del cooperativisme i l’economia social organitzades per l’Ateneu.
- Ponent Coopera inicia el seu quart any d’activitat i seguirà actuant com a servei de referència del programa Aracoop a Ponent per crear i impulsar llocs de treball vinculats al cooperativisme i promoure l’economia social.
En un any marcat per la pandèmia, Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, va tancar el tercer any d’activitat acompanyant 55 nous projectes que volien constituir-se com a cooperativa per desenvolupar la seva activitat econòmica a les sis comarques de Ponent (Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra i Garrigues). Pel que fa a la constitució de projectes d’economia social, finalment es van crear 4 noves cooperatives i es van generar 150 nous llocs de treball al llarg del 2020. Aquestes noves cooperatives són Sabors de Ponent, Lo Vilot Farm Brewery, La Temporada i Avantva.
Durant aquest any passat, Ponent Coopera va realitzar 148 accions formatives i de promoció del cooperativisme i l’economia social, en les quals van participar 1.452 persones. 93 accions van ser de promoció de l’Economia Social i Solidària i es van dur a terme 22 formacions en cooperativisme. També es van realitzar 33 tallers d’introducció al cooperativisme i l’ESS per a alumnes de l’etapa obligatòria i postobligatòria de diferents instituts de Ponent. A causa de les restriccions imposades per la crisi sanitària de la COVID-19, Ponent Coopera va haver d’adaptar-se a la situació i realitzar moltes d’aquestes accions de manera virtual.
Com a novetat, les gestories i assessories que van participar de les formacions, van poder obtenir el Segell Aquí es Coopera que certifica que han rebut la formació adequada per especialitzar-se en l’acompanyament de projectes d’economia social.
L’equip tècnic de Ponent Coopera en una reunió al mes de juny.
#dESSconfinem el cooperativisme de Ponent
Una de les accions més destacades que va realitzar Ponent Coopera al 2020, va ser la campanya de micromecenatge #dESSconfinemPonent. Impulsada per Ponent Coopera, amb la implicació de diferents entitats i organitzacions de l’Economia Social i Solidària de Ponent, va aconseguir recaptar 7.055 euros per donar suport econòmic al teixit cooperatiu del territori per continuar la seva activitat i fer front a la crisi i a la situació d'emergència causada per la COVID-19.
Un total de 125 cofinançadors van fer aportacions durant els 55 dies que va durar la campanya a la plataforma Goteo. Amb la campanya, també es volia contribuir a fer front a l’emergència sanitària i es va destinar el 10% de les donacions, 700 euros, a ajudar al sector sanitari de Ponent, amb una donació directa a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.
Ponent FEST Confinada
En aquest context, també es va donar continuïtat a la Fira Ponent FEST, realitzada per primer cop al 2019 a la Seu Vella de Lleida. Entre els mesos de setembre i octubre, en format presencial amb totes les mesures de seguretat necessàries, es van organitzar sis actes de petit format en cadascuna de les sis comarques (Urgell, Segarra, Noguera, Segrià, Garrigues i Pla d'Urgell) que conformen Ponent. Els actes es van centrar en conèixer noves entitats de l’ESS sorgides a cadascuna de les comarques i acompanyant-les amb la degustació dels productes d’entitats de l’ESS del territori.
Premi L’OESST 2020
Amb l’objectiu de donar suport a les iniciatives d’economia social i solidària en el marc de la crisi sanitària i econòmica, l’Ateneu també va convocar per primer cop L’OEST 2020, Premi Ponent Coopera a la millor iniciativa cooperativista de Ponent. L’entitat guanyadora del premi, valorat en 3.000 euros més una oferta formativa i d'acompanyament per a la constitució de la cooperativa, va ser l’associació Obrint Portes per l’Habitatge Social, que té com a finalitat la rehabilitació d'habitatges en desús per tal de destinar-los a persones amb dificultats d'accés a l'habitatge a un preu inferior al de mercat. El projecte Bar Centro de Maldà, va ser premiat amb un accèssit, d’un ajut econòmic de 1.500 euros, com a reconeixement per la important tasca que estan realitzant en la dinamització del món rural.
En aquest tercer any d'activitat de l'Ateneu, en un context especialment complex a causa de la situació de pandèmia, l'Ateneu s'ha continuat consolidant com el referent en el territori en matèria d'economia social i solidària, sent part activa en tot allò que s'ha mogut en aquest àmbit en les sis comarques de Ponent. Alhora s'ha continuat coordinant amb els altres 13 ateneus de Catalunya, en el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius (XAC), i aterrant en el territori les polítiques públiques de foment del cooperativisme que es deriven del Programa d'Economia Social impulsat des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.
Ponent Coopera l’impulsen set entitats del territori, com són el Grup Alba, la cooperativa Tres Cadires, L’Olivera Cooperativa, El Risell, Les Obagues Eines Educatives, Lleure Quàlia i John Fil i compta amb un equip tècnic format per set persones que desenvolupen dia a dia el projecte. Alhora, també compta amb la col·laboració de 21 entitats públiques i privades del territori.