COOP, BOOMER!
Programa d'emprenedoria cooperativa per a joves de Lleida 

...............................................................


Co-organitzen la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions de la Paeria i Ponent Coopera.

L’actual situació de pandèmia està generant una forta crisi econòmica i en conseqüència més atur juvenil i fortes desigualtats socials. El nostre país, malauradament, ja tenia un alt índex de desocupació del col·lectiu jove, perquè encara arrossegàvem la crisi econòmica del 2008. En l'actualitat, el problema s’ha agreujat i estem davant un repte mundial sense precedents, on el futur és incert pels joves i per la resta de col·lectius.

Paral·lelament, s’està generant una consciència col·lectiva de necessitat de canvi social. Alguns experts asseguren que els virus sorgeixen pels canvis que provoquem en els ecosistemes degut a la contaminació i al canvi climàtic i ens estem conscienciant que hem de canviar el nostre model de producció i consum si volem ser sostenibles en un planeta amb recursos limitats i superpoblat.

El model empresarial cooperatiu, basat en els valors de autoajuda, responsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat, se’ns presenta com una eina de gran potencial per donar resposta a aquests reptes, que cal tractar de forma coordinada des de molts nivells, àmbits i sectors.

En aquest context, el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Lleida i Ponent Coopera es proposen impulsar l’emprenedoria col·lectiva i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives que fomentin valors de justícia social, solidaritat, consum responsable i millores per al medi ambient.

Coop, Boomer! es un projecte que engloba àmbits diversos amb un objectiu comú: proposar solucions innovadores pels reptes socials d’avui dia. 
PRESENTACIÓ

El programa consisteix en una formació pràctica i personalitzada adreçada a grups de joves de 18 a 35 anys amb interès en impulsar un projecte cooperatiu. L'objectiu principal del programa és impulsar l’emprenedoria col·lectiva i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives a la ciutat de Lleida.

El programa consta de tres parts diferenciades:

 
 • Formació grupal
Una primera part formativa grupal, que té per objectiu que els joves coneguin els principis i valors del cooperativisme, i el funcionament general de l’empresa cooperativa. De la mateixa manera, els joves treballaran en el disseny d’un model sostenible per als seus respectius projectes, desenvolupant un pla d’empresa realista que doni resposta a les necessitats identificades de la ciutat i les problemàtiques de la ciutadania. La formació grupal s’estructura en 9 sessions de 2 hores de durada, amb un alt component pràctic, que es realitzaran setmanalment durant els mesos de març i l'abril de 2021.
 
 • Pla d’Empresa Cooperatiu
Acabada la fase formativa grupal, durant els mesos de maig i juny, els equips treballaran pel seu compte per acabar de donar forma al seu Pla d’Empresa Cooperatiu. El Pla d’Empresa resultant, ha de permetre als joves dissenyar un full de ruta per portar el seu projecte a la realitat i si s’escau, cercar el finançament necessari per a que vegi la llum. La Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, preveu destinar fins a 15.000€ per finançar els millors projectes cooperatius impulsats per joves, amb l’objectiu de recolzar la seva posada en marxa. 
 
 • Acompanyament a la constitució
A partir del mes d’agost i fins a la fi del mes d’octubre de 2021, tots els projectes que desitgin constituir-se, hagin rebut les ajudes o no, rebran un acompanyament personalitzat per part de persones tècniques, per tal de realitzar els tràmits de constitució de la cooperativa i poder començar la seva activitat econòmica.
OBJECTIUS
 
 • Promoure l’autoocupació juvenil 
 • Generar projectes d’economia social i solidària que promouen el benestar de la ciutadania i la transformació social
 • Generar projectes empresarials que aportin solucions a la ciutat 
 • Mobilitzar recursos de la comunitat per reduir l’atur juvenil 

REQUISITS DE PARTICIPACIÓ AL PROGRAMA COOP, BOOMER
 
 • Tenir entre 18 i 35 anys.
 • Motivació per emprendre un projecte empresarial de forma col·lectiva, a través del model cooperatiu.
 • Estar vinculat a la ciutat de Lleida, ja sigui perquè s'hi viu, s'estudia o es treballa, o perquè la nova cooperativa es constituirà a la ciutat i es vol resoldre algunes de les seves problemàtiques o necessitats no cobertes. 
 • Formar part d’un grup de mínim 2 persones, doncs és el nombre mínim de persones necessari per constituir una cooperativa de treball associat.
 • Tenir la disponibilitat per poder dedicar el temps necessari per participar en les sessions grupals i portar a terme les tasques previstes entre sessió i sessió.