Continguts

SESSIÓ 1 - L'Economia Social i Solidària una proposta global per la transformació social
 
Actualment són molts els desafiaments tan a nivell humà com ambiental que té per endavant la societat. El capitalisme s'ha mostrat com un sistema incapaç d'abordar amb solvència la construcció de societats justes, integrades socialment i ecològicament viables. La proposta de l'ESS, es planteja com una possibilitat real d'avançar envers unes relacions socials més satisfactòries tant a nivell humà com ecològic.

SESSIÓ 2 - L'ecofeminisme i l'Economia Social i Solidària. Posar la vida al centre
 
Davant d'un model social capitalista, obsessionat en obtenir el màxim benefici en el mínim període de temps possible, emergeixen propostes alternatives que ens parlen de situar la vida al centre de la societat com a objectiu estratègic, tant de la transformació, com de la consolidació de nous models de societat.

SESSIÓ 3 – La sobirania alimentària. Produir, distribuir, consumir aliments i valors en temps de la Globalització
 
L'alimentació és un acte central per la vida de les persones que habitem el planeta. Com i qui pren les decisions en tot allò referit al menjar, esdevé cabdal per edificar models de societat on l'alimentació sigui un dret i no un negoci.

SESSIÓ 4 – La sobirania energètica. El dret universal a una energia justa i neta
 
L'accés a l'energia ha sigut històricament un factor estratègic en totes les societats. Avui, quan el canvi climàtic esdevé una realitat dramàtica pel futur de la humanitat, plantejar una transició energètica democràtica i ecològicament viable no és un desig, és una necessitat.

SESSIÓ 5 -  La sobirania residencial. El dret a l'habitatge en temps d'especulació salvatge
 
La bombolla immobiliària ha estat la benzina que ha alimentat el model econòmic desequilibrat que tenim a casa nostra. Quan darrera d'aquesta forma d'acumulació capitalista el que hi ha són les llars de les famílies, l'obtenció de beneficis esdevé incompatible amb el drets humans. Així doncs avui resulta indispensable, tan la lluita per un habitatge digne, com pensar en mecanismes que allunyin aquest de l'especulació.

SESSIÓ 6 - Finances ètiques. El diner com a suport de la col·lectivitat
 
Els diners esdevenen avui un coll d'ampolla que dificulta a moltes persones accedir a tot allò indispensable per viure. Entendre quina és la realitat del món de les finances, així com conèixer, de primera mà, algunes de les propostes de democratització de les mateixes, que existeixen avui en la nostra societat serà l'objectiu d'aquesta sessió del curs.

SESSIÓ 7 - La sobirania comunicativa. Valors ètics en temps de la post veritat
 
Els mitjans de comunicació juguen un paper clau a l'hora de conformar les idees i les creences de les persones sobre els diferents aspectes de la realitat. Quan qui hi ha al darrera dels mitjans de comunicació són interessos econòmics particulars, el conflicte sobre quina és la informació veraç està servit. A l'actualitat existeixen als Països Catalans, diferents projectes que treballen per fer de la informació un projecte democràtic, construït des de baix. Conèixer aquests projectes, quin són els seus plantejaments i les seves inquietuds, serà l'objectiu d'aquesta sessió.
 
SESSIÓ 8 - La sobirania tecnològica. La intel·ligència col·lectiva al servei de les persones i la comunitat
 
Actualment en el camp de les noves tecnologies és on es lliura un dels conflictes clau de la nostra civilització. L'accés a la tecnologia, el conflicte entre la socialització i la privatització d'aquesta, esdevé un dels debats centrals de l'actualitat. De la resolució d'aquest en dependrà el caràcter democràtic de la societat del futur.
 
SESSIÓ 9 - Sortida i debat final. Sortida per visitar la Cooperativa L’Olivera i debat sobre les possibilitats de l'Economia Social i Solidària com a agent de dinamització del territori
 
Aquesta serà un jornada de germanor i fraternitat entre els i les assistents al curs. I la millor manera serà fent una visita a la Cooperativa L'Olivera de Vallbona de les Monges.