La Paeria i Ponent Coopera impulsen FEM COOP!
  • Un projecte de nova creació que pretén impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores pels reptes socials d’avui dia.

L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, i Ponent Coopera impulsen FEM COOP, un projecte de nova creació que vol impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives a la ciutat de Lleida que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores per als reptes socials d’avui dia.

Aquesta nova iniciativa consta d’una formació pràctica adreçada a joves de 18 a 35 anys interessats/des en crear una cooperativa i de finançament en forma d’ajuts directes a aquelles cooperatives de nova creació que hi vulguin optar.

Pel que fa a la formació constarà de 9 sessions de dues hores que es realitzaran setmanalment a partir del dijous 15 d’abril de 2021. El curs el podran fer fins a 30 participants. L'objectiu final és que els joves coneguin els principis i valors del cooperativisme, com funciona una cooperativa, quin tipus de cooperatives hi ha, com es constitueix, finançament, nocions de màrqueting i publicitat i que detectin necessitats reals de la ciutat de Lleida per redactar un pla d'empresa realista que doni resposta a aquestes necessitats. Els participants hauran de fer treball a casa, si s'escau, i podran fer tutories amb Ponent Coopera. El curs està preparat per passar-lo a la modalitat online si les restriccions sanitàries així ho requereixen.Pel que fa al finançament la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, destinarà 15.000€ del pressupost 2021, per cedir-los en forma d'ajuts a cooperatives que han iniciat la seva activitat econòmica a partir de l’1 de gener de 2020.  Per tant, s’hi podran presentar tant joves que han realitzat el curs formatiu i han realitzat el pla d’empresa com cooperatives ja creades. Així, el projecte FEM COOP, que pretén que les cooperatives siguin una alternativa laboral per al jovent, obrirà la convocatòria d’ajuts el proper mes de juliol. 

Per la campanya de difusió s’ha comptat amb la col·laboració de quatre cooperatives de joves de Ponent (Artilúdic, Tres Cadires, Lleure Quàlia i Obrint Portes) que han tingut èxit i els seus socis tenen menys de 35 anys, perquè els joves s’hi puguin sentir identificats i reflectits i per visibilitzar l’Economia Social i Solidària que hi ha arreu del territori i les diferents tipologies de cooperatives que es poden crear.

Més informació a la web de femcoop.cat.

FEM COOP!

FEM COOP és un projecte de nova creació impulsat per la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions i Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, que consta d’una formació pràctica i personalitzada adreçada a grups de joves de 18 a 35 anys amb interès en impulsar un projecte cooperatiu. L’objectiu principal del programa és impulsar l’emprenedoria col·lectiva i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives a la ciutat de Lleida.

Les cooperatives, una alternativa laboral pels joves

L’actual situació de pandèmia està generant una forta crisi econòmica i en conseqüència més atur juvenil i fortes desigualtats socials. El país, malauradament, ja tenia un alt índex de desocupació del col·lectiu dels joves, degut a la crisi econòmica del 2008. En l’actualitat, el problema s’ha agreujat i la població està davant un repte global sense precedents, on el futur és incert pels joves i per la resta de col·lectius.

Paral·lelament, s’està generant una consciència col·lectiva de necessitat de canvi social. Algunes persones expertes asseguren que els virus sorgeixen pels canvis que provoquem en els ecosistemes degut a la contaminació i al canvi climàtic i cada vegada sembla més clar que s’ha de canviar el model de producció i consum si es vol ser sostenible en un planeta superpoblat amb recursos limitats.

Davant d’aquest context d’emergència, l’Economia Social i Solidària (ESS) es presenta com una alternativa real al model predominant i pot ser impulsora dels canvis profunds que es necessiten emprendre com a societat, gràcies a la seva capacitat transformadora.

A l’hora d’emprendre una activitat econòmica en el marc de l’ESS, el model cooperatiu permet fer-ho prioritzant la satisfacció de necessitats de les persones per davant del capital, que es converteix en només una eina per poder assolir l’objecte cooperatiu. Les cooperatives es gestionen democràticament, i per tant, les decisions es prenen de manera igualitària entre totes les persones sòcies, que en són a la vegada les propietàries. Per naturalesa són entitats arrelades al territori i amb un compromís vers la comunitat de la que formen part, així com la sostenibilitat ambiental o l’equitat de gènere. En definitiva, el cooperativisme es presenta com una eina útil per transformar i donar resposta als reptes actuals.
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Configuració