Inici de la 3ª edició del Títol d’especialització en Economia Social i Solidària de la UdL impulsat per Ponent Coopera
  • El curs tindrà una durada de dos mesos, fins al 25 de novembre, i es realitzarà tots els dimecres en horari de tarda. La novetat d’aquesta edició és que s’impartirà de manera totalment virtual degut a la situació actual provocada per la pandèmia de la Covid-19.
  • Al curs hi participen més de 40 persones d’arreu de Catalunya interessades en conèixer més sobre l’Economia Social i Solidària. 

Ahir a la tarda va tenir lloc l’inici de la 3ª edició del curs d’especialització en Economia Social i Solidària, en format virtual via la plataforma Zoom, en el qual hi participen més de quaranta alumnes. La benvinguda inicial i presentació del Títol va anar a càrrec d’Anna Maria Capdevila, coordinadora del curs i membre de l’equip tècnic de Ponent Coopera.

Aquest curs sorgeix de la cooperació entre l’àmbit universitari i el moviment cooperatiu i solidari de Ponent (la Universitat de Lleida, Ponent Coopera – Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida i la Coordinadora d’ONGD), per tal d’apropar l’Economia Social i Solidària (ESS) a l’entorn universitari i acadèmic. L’Anna Maria Capdevila, membre de l’equip tècnic de Ponent Coopera, va explicar que “aquesta edició suposa tot un repte per nosaltres ja que mai hem fet un curs de durada tan llarga i amb tants participants de manera totalment virtual però la situació actual és el que demana i tenim ganes de veure com va tot” i va remarcar que el fet de ser virtual ha tingut molt bona acollida i ha permès que hi puguin participar persones d’arreu del territori interessades en formar-se en aquest àmbit però que abans no podien al impartir-se presencialment a la Universitat de Lleida. 

Al curs hi participen més de quaranta persones de diferents àmbits: persones que es dediquen a la promoció econòmica i dinamització territorial com els professionals d'administracions públiques locals o altres institucions que treballen en àmbits com processos d'intervenció comunitària, promoció de l'ocupació o l'impuls econòmic del territori; estudiants i graduats/des universitaris que busquen una especialització; i gent pròpia del sector que ja participa de manera activa en cooperatives o entitats de l'ESS.

La primera sessió del curs va tractar sobre Globalització, capitalisme i sobiranies, a càrrec de Josep Manel Busqueta, economista i pastisser. Busqueta va fer una classe magistral explicant el funcionament del sistema capitalista i la globalització dels mercats per entendre com l’economia social i solidària se situa com una alternativa a aquest sistema.

El curs tindrà una durada de dos mesos, fins al 25 de novembre, i es realitzarà tots els dimecres en horari de tarda. El professorat està format per 15 professionals i experts de diverses entitats i cooperatives amb una gran trajectòria en aquest àmbit com ara Jordi Garcia Jané, cooperativista a l’Apòstrof SCCL i un dels fundadors de la  Xarxa d’Economia Solidària (XES); Alfons Pérez, membre de l'Observatori del Deute en la Globalització; Mercè Botella, sòcia fundadora de Som Connexió; Elba Mansilla, sòcia de La Ciutat Invisible; periodistes com Laia Soldevila, editora al digital Crític i Laia Altarriba, responsable de comunicació de l'editorial Tigre de Paper; i professors de la Universitat de Lleida com Joserra Olarieta, doctor enginyer agrònom i professor Titular d'Edafologia i Química Agrícola; entre altres. 

Una altra novetat d’aquesta tercera edició és que els alumnes hauran de realitzar un breu projecte al voltant de l’Economia Social i Solidària que presentaran en les últimes dues sessions del curs. Es preveu que les presentacions dels projectes puguin ser presencials a la Universitat de Lleida, sempre que sigui possible i respectant totes les mesures de seguretat establertes. 

L'objectiu principal és construir un marc conjunt d'aprenentatge, formació i debat al voltant de l'Economia Social i Solidària (ESS). El curs segueix una metodologia que aposta per resseguir els elements claus de l’Economia Social i Solidària aportant alhora el marc teòric, la teoria aplicada necessària i la pràctica. La part pràctica consistirà en presentar, per part del professorat, les propostes concretes de producció de béns, serveis i relacions social alternatives, en cada àmbit/sector proposat.  

Al finalitzar cadascuna de les sessions, les persones assistents al curs, haurien de disposar d'una aproximació precisa a cadascuna de les realitats sectorials, i alhora conèixer, de primera mà, propostes alternatives per actuar des de l'Economia Social i Solidària.
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Configuració