Ponent Coopera organitza una jornada per lluitar contra el despoblament rural a través de l’Economia Social i Solidària
  • Una trentena d’agents del territori vinculats a l’economia social i el cooperativisme es van trobar ahir al matí al Viver d’Empreses de Tàrrega en motiu de la setena Taula Territorial.
El despoblament és un dels principals problemes als que s’enfronten els pobles de la demarcació de Lleida. La prestació de serveis té cada vegada menys cobertura a localitats on els seus habitants no es queden a viure degut a la manca d’oportunitats i a l’envelliment. És per aquest motiu, que ahir al matí el despoblament va centrar la setena Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, que va aplegar a més d’una trentena d’agents del territori vinculats a l’economia social i el cooperativisme. 

La primera part de la trobada de la Taula Territorial va girar entorn a la presentació dels resultats de la feina feta durant l’any passat i la presentació dels principals eixos estratègics que Ponent Coopera té per aquest any, com la promoció del model cooperatiu, el desenvolupament local, la intercooperació i xarxa, la creació de noves cooperatives i l’educació. 

Acte seguit es van realitzar dues ponències per repensar la ruralitat des de les alternatives. Es va posar el focus a la localitat, al territori, i a tot allò que es pugui construir des del territori, sortint de les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives. Pensant-ho des de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal. Josep Manel Busqueta, economista i pastisser, va realitzar un ampli anàlisi de les causes i els efectes del despoblament rural, quins han estat els factors socioeconòmics a les zones rurals i la seva evolució. Busqueta va afirmar que « la política pública ha reduït les zones rurals a subministradores de recursos i de renda per a la ciutat i/o la indústria i que malgrat el seu franc retrocés, la vida de les persones i la sostenibilitat del planeta depenen del món rural ». Ivan Miró, sociòleg i investigador, membre de la cooperativa La Ciutat Invisible, va realitzar la segona xerrada centrada en explicar com la concertació publico-cooperativa-comunitària pot ser una eina pel desenvolupament local de les zones rurals. 

Per acabar es van dur a terme grups de treball sobre l’habitatge, el treball de cures, la mobilitat, l’educació i el consum, per tal d’identificar recursos i oportunitats de l’Economia Social i Solidària en les zones rurals, que siguin clau per al repoblament. 

La cloenda de l’acte va ser a càrrec del senyor Vidal Vidal, nou director dels serveis territorials de Lleida del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Configuració