Ponent Coopera participa en la jornada "Construïm conjuntament el futur de l'economia social i solidària" per abordar el present i el futur del sector
•    Unes 180 persones representants del cooperativisme i l'economia social participen en la jornada "Construïm conjuntament el futur de l'economia social i solidària", impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per abordar el present i el futur del sector. 
•    L’economia social dóna feina a més del 10% de la població activa de Catalunya, aporta el 8% del PIB i agrupa unes 60.000 organitzacions que presten servei a uns 5 milions de persones. El 2018 es van crear 210 noves cooperatives, una xifra rècord.


Unes 180 persones d’entitats representatives de l’economia social, dels 14 Ateneus Cooperatius i dels 72 Projectes Singulars han participat aquest dimecres 27 de març en la jornada "Construïm conjuntament el futur de l'economia social i solidària", impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la participació de la confederació i les federacions de cooperatives i La Confederació, l'organització empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya. L'acte, que s'ha celebrat a les Cotxeres de Sants de Barcelona, ha comptat amb taules rodones, xerrades i sessions de networking per tal de donar a conèixer les experiències dels Ateneus Cooperatius, els Projectes Singulars i les entitats representatives de l’ecosistema de l’economia social i solidària, i identificar sinergies i possibles col·laboracions. Ponent Coopera, l’ateneu cooperatiu de les terres de Lleida, ha estat present amb la participació dels membres de l’equip tècnic: Anna Maria Capdevila i Albert Montserrat.

Durant l’acte diferents representants de les entitats representatives i d’Ateneus i Projectes Singulars han participat en la presentació del programa d’Economia Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que ha tancat el conseller, Chakir el Homrani. En la reunió s’han fet aflorar 150 ‘projectes singulars’ -72 dels quals reben suport actualment- en sectors tan diversos com la comunicació, l’habitatge, els serveis a les persones, el turisme o l’agroecologia.

El conseller Chakir el Homrani ha ressaltat la importància d’aquest sector, que dona feina a més del 10% de la població activa de Catalunya, aporta el 8% del PIB i agrupa unes 60.000 organitzacions que presten servei a uns 5 milions de persones. « L'economia social no és subsidiària de l'economia convencional; és una alternativa sòlida i en creixement », ha destacat. 

Pel que fa específicament al món cooperatiu, « mostra bona salut i està en creixement ». En els darrers deu anys, s'han passat de 3.900 cooperatives a 4.200; i només en el 2018 se'n van crear 210, una xifra rècord. Pel que fa a l'ocupació, 38.000 persones treballaven en aquest sector el 2009, i ara en són 46.000.

Mitjançant el programa d'Economia Social del Departament, s'ha creat la Xarxa d'Ateneus Cooperatius, que s'ha estès per tot el territori i ha acompanyat un 47% de les cooperatives noves que s'han creat en 30 comarques diferents. Més de 320 entitats públiques i privades formen part dels 14 ateneus existents. Des d'aquí, s'han creat 129 empreses d'economia social i solidària, que han permès la inserció de més de 600 persones.

Paral·lelament, i de la mà de les entitats representatives del sector, el Govern s'ha proposat el repte de construir un nou marc normatiu a través del desenvolupament de la Llei d'Economia Social i Solidària de Catalunya i el Decret d'Empresa Social per tal d'assolir un desenvolupament econòmic just, equitatiu i sostenible.

Els Projectes Singulars

Els Projectes Singulars, treballen en paral·lel i complementàriament als Ateneus Cooperatius, tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses, nous mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori.
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes