Ponent Coopera i La Dinamo Fundació impulsen un projecte amb trenta habitatges cooperatius al barri de Cappont
  • L’edifici serà comprat per La Dinamo Fundació, com a promotora social d’habitatge, a través de Tanteig i Retracte, per un valor de 2 milions d’euros.
  • És la primera vegada que la ciutat compta amb una iniciativa d’aquest tipus, un model alternatiu d'habitatge no especulatiu, inclusiu, sostenible i de propietat col·lectiva.

Ponent Coopera i La Dinamo Fundació han presentat aquest dijous una proposta d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que es vol impulsar en un edifici situat al Carrer Bruc del barri de Cappont de Lleida. És la primera vegada que la ciutat compta amb una iniciativa d’aquest tipus, un model alternatiu d'habitatge no especulatiu, inclusiu, sostenible i de propietat col·lectiva.

La Dinamo recuperarà un edifici del mercat privat per donar-li ús social, cedint l’usdefruit a 2 entitats: 24 habitatges seran per la cooperativa d’usuàries d’habitatge cedits per un període de 75 anys i 6 habitatges seran per una entitat social com habitatges d’emergència.

La principal característica de l’habitatge cooperatiu és que trenca amb el model convencional d’habitatge, és a dir, no s’ofereix compra ni lloguer. El que ofereix aquest model és la possibilitat de fer-te soci d’una cooperativa i participar d’un projecte d’habitatge compartit, amb altres persones. 

Un model pioner que arreu de Catalunya ja està en marxa. Aquest model neix a partir d’aquestes cooperatives que ja estan funcionant i que es dediquen a incrementar el mercat sense que el client hagi de fer una despesa inicial i sense que hagi d’hipotecar-se. En el cas de Lleida, l’edifici serà comprat per La Dinamo Fundació, com a promotora social d’habitatge, a través de Tanteig i Retracte, per un valor de 2 milions d’euros.

Es tracta d'un edifici de 4 plantes i un altre d’1 planta, amb 30 habitatges de 36 a 95 m2, que passaran a ser habitatges de protecció oficial. Passats 75 anys seran propietat de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. 

Quant a l'estructura econòmica del projecte, les persones sòcies de la cooperativa d’habitatge hauran de fer aportacions inicials per unitat de convivència, retornables en cas de baixa de la cooperativa, per un valor aproximat d'entre 3.500  i 4.500 euros i unes quotes mensuals d'entre 285 i 645 euros, segons la mida dels habitatges.

Pel que fa a l’edifici, està totalment acabat i per entrar a viure, compta amb un espai comunitari de 80 m2 amb piscina i una terrassa interior pròpia. Els habitatges compten amb calefacció i aire condicionat, acabats de qualitat i vidres tèrmics. Es preveu entrar a viure als habitatges el primer trimestre de 2021.

L’objectiu principal és l’impuls d’un projecte que contribueix a la lluita pel dret a l’habitatge i s’incentiva l’habitatge assequible i inclusiu. Un finançament col·lectiu en el qual les unitats de convivència fan una aportació inicial sempre retornable.

Tothom que estigui interessat només ha de complir els criteris d’habitatge de protecció oficial com a unitat de convivència. Aquests són no disposar d’habitatges en propietat i tenir un límit d’ingressos anuals. Els particulars interessats en el projecte, poden obtenir més informació a la web de La Dinamo.

 
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Configuració