Ponent Coopera proposa la cooperativa com a solució de relleu per a empreses i comerços locals en risc de tancament
  • L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida ha editat una guia amb els passos a seguir per fer un traspàs a cooperativa, així com casos d’èxit d’arreu de Catalunya.

Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida, ha explicat aquest dimecres 30 d’octubre la nova campanya «Jubilar-se sense jubilar el negoci. Continuem oberts!» que ha engegat amb l'objectiu de fomentar el relleu cooperatiu per a comerços i empreses locals en risc de tancament. És una iniciativa pensada expressament per donar continuïtat als negocis després de la jubilació dels seus propietaris així com per a aquells que han tancat però els treballadors consideren que cooperativitzant-ne la gestió es podria mantenir l’activitat econòmica.

Josep Manel Busqueta, tècnic de Ponent Coopera, defensa que l’aposta cooperativa és positiva en tant que ha demostrat més resiliència i resistència en les èpoques de crisi econòmica, tot i que actualment hi ha un gran desconeixement d'aquesta alternativa i dels seus avantatges davant altres models. És, precisament, per revertir aquesta situació que s’ha editat una guia on s'explica els passos del procediment i tots els tràmits necessaris per poder convertir un negoci en una cooperativa.

La campanya facilitarà la guia que inclou una part d’informació sobre què és una cooperativa i per què pot ser un model útil per a les persones que volen donar continuïtat a una activitat empresarial. Des de la gestió democràtica a l’autonomia i independència en la gestió i l’autoregulació i el règim horitzontal que permet crear projectes autogestionats i molt més flexibles que l’empresa convencional. També la possibilitat de capitalització o pagament únic de la prestació d’atur, que en el cas de les cooperatives presenta alguns avantatges respecte l’empresa convencional. La guia es completa amb alguns exemples d’empreses que s’han reconvertit a cooperativa i una relació dels passos a seguir per fer el relleu, i s’acaba presentant l’Ateneu com un recurs a tenir en compte a l’hora de fer l’acompanyament en aquest procés.


Consulta la guia aquí!

La presentació de la nova campanya de relleu cooperatiu s’ha fet en el marc d’una xerrada sobre relleu cooperatiu, la recuperació d'empreses i comerços per part de les persones treballadores, per explicar què és i quines actuacions són necessàries per un procés d'aquestes característiques a partir del document "Protocol d'actuació per a l'acompanyament en un procés de recuperació d'empreses per part de les treballadores", promogut per la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb els ateneus cooperatius, Ponent Coopera i CoopCamp, i la realització per part de professionals de Col·lectiu Ronda. La presentació s’ha dut a terme a la Cambra de Comerç de Lleida i ha anat a càrrec de Jesús Carrión, especialitzat en administració d'empresa i coordinador de Col·lectiu Ronda; i de Josep Manel Busqueta, economista i membre de l'equip tècnic de Ponent Coopera.
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Acceptar Rebutjar Configuració