El Govern ha facilitat la creació de 22 noves empreses i entitats d’economia social a les comarques de Ponent entre 2017 i 2021
  • Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, ha presentat el balanç dels cinc anys de Programa d’Economia Social aquest dimecres a Lleida
  • A través del Programa d’Economia Social de la Generalitat, l'Ateneu Cooperatiu Ponent Coopera, ha acompanyat la constitució de 16 d’aquests projectes econòmics i 6 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars
  • Empresa i Treball reforça la inversió en els programes de foment de l’economia social per a Ateneus Cooperatius i  Projectes Singulars

Un total de 22 noves empreses i entitats d’economia social s’han creat a les comarques de Ponent des del 2017. L'Ateneu Cooperatiu Ponent Coopera ha acompanyat la constitució de 16 d’aquests projectes econòmics i 6 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars. Tant els Ateneus Cooperatius com els Projectes Singulars són part del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Tot plegat, ha generat 353 nous llocs de treball (315 a través dels projectes acompanyats per l’Ateneu Cooperatiu i 38 dels Projectes Singulars). Per fer-ho possible, el Departament d’Empresa i Treball ha invertit un total de 2.686.652€ (1.600.072€ a través de l’Ateneu Cooperatiu i  1.086.580 €  dels Projectes Singulars). A més, en els cinc anys de vida de l’Ateneu, més de 7.000 persones han participat en les activitats que ha organitzat. 

Són dades facilitades aquest dijous 2 de juny a Lleida, en la presentació del balanç dels cinc primers anys del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat a l'ateneu Ponent Coopera. A la presentació hi ha participat Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat.

Josep Vidal ha subratllat que en els darrers cinc anys a través dels Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars s’han constituït més d’un miler d’empreses cooperatives i s’han creat uns 5.000 llocs de treball. Aquests resultats -ha explicat- són molt rellevants, sobretot tenint en compte el context de pandèmia dels darrers dos anys, i han fet que des del Programa s’hagi apostat per incrementar la inversió en ambdues línies i perquè els Ateneus treballin amb projectes a tres anys vista i no a un com fins ara : «Això els ha de permetre tirar endavant un pla estratègic territorial per fer créixer l’ESS al territori. En els propers anys continuarem invertint en aquesta política pública perquè els Ateneus Cooperatius fan que l’economia generi menys desigualtats i sigui més justa », ha anunciat. Pel que fa a les comarques de Ponent, Vidal ha destacat que en territoris com aquest, amb un cooperativisme agrari molt arrelat i fort «la dificultat és explicar que es pot fer cooperativisme en altres espais i que aquesta capacitat de poder-ho fer en tots els sectors enforteix a tot el moviment», ha conclòs.

Per part de l’ateneu cooperatiu, Anna Maria Capdevila ha destacat  que, més enllà de les xifres assolides, en els quatre anys que fa que existeix, Ponent Coopera ha aconseguit esdevenir referent al territori no només en la promoció i consolidació de projectes, sinó com a catal·litzador de la intercooperació: «A banda de ser porta d’entrada d’aquelles iniciatives que treballen en els valors de l’economia social i solidària i que requereixen ajuda i acompanyament en la consolidació dels seus projectes,  també com a punt de trobada d’aquelles iniciatives ja constituïdes al territori i que fomenten la intercooperació i així facilitar la consolidació de les iniciatives i de l’impacte que puguin tenir a les comarques de Ponent».

En la seva visita a Ponent, el Director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, ha pogut conèixer també la cooperativa Stagelab, amb seu a l’espai de creació teatral Marbi, a Lleida. Aquesta cooperativa està rebent el suport del Programa d’Economia Social a través de la línia de Projectes Singulars per poder desenvolupar un software i un  hardware per sincronitzar tots els dispositius que hi ha en projectes museogràfics. 

Finalment, en el marc de la visita, també hi ha hagut una trobada amb les entitats promotores de La Descomunal, la nova comunalitat urbana de la ciutat de Lleida, que acaba de néixer també en el marc d’una nova línia impulsada i finançada pel Programa d’Economia Social.

Més de mil empreses i entitats noves en els cinc anys del Programa d’Economia Social de la Generalitat
El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a tot Catalunya a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. En concret, ha estat a través de les dues línies principals del programa, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

La creació d’aquest miler d’entitats ha permès generar 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars), a tot el territori català.

El Departament d’Empresa i Treball ha invertit en les dues línies principals del Programa d’Economia Social en aquests cinc anys més de 65 milions d’euros (35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius). 

Després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, la inversió prevista per als Projectes Singulars aquest any serà superior a la de l’any passat, ja que, tal com ha destacat el director general del Programa, Josep Vidal, “creiem que  és un model que ajuda a enfortir i fer créixer el cooperativisme. Especialment, després del context i de la situació actual, encara es fa més important reforçar els projectes d’intercooperació”.

Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars
El Programa d’Economia Social de la Generalitat va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori. 

Les activitats dels 14 ateneus cooperatius de Catalunya han arribat a gairebé 124.000 persones durant aquests cinc anys mentre que la línia de Singulars ha impulsat 358 projectes de tots els sectors  de l’economia.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya s’ha consolidat com referent del foment de l’economia social a cadascun dels territoris. Entorn dels 14 ateneus hi treballen 130 entitats públiques i privades agrupades en aliances, i 270 entitats col·laboradores més, en un exercici d’intercooperació que ha donat com a fruits el naixement i consolidació de diversos projectes cooperatius en els últims anys en comarques on tenien escassa presència.

Els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, empreses o mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori. 

Noves línies de foment de l’habitatge cooperatiu 
Aquest any 2022 s’incorporen noves línies de foment de l’economia social i solidària a través del Programa d’Economia Social. En concret, s’invertiran 1,3 milions d’euros en el programa HabitatCoop destinat al foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, com a continuació de les polítiques dutes a terme en aquests últims cinc anys i que ja ha permès la creació de 15 nous projectes d’habitatge cooperatiu a Catalunya. 

L’economia social a Catalunya
L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre d’altres. Dona feina a 180.000 persones i és present arreu del territori i en tots els sectors d’activitat. 

El cooperativisme és la fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya, ja que un 40% de les empreses són cooperatives. L’any 2021 hi havia 4.521 cooperatives, 182 més que l’any anterior. Hi treballen 45.417 persones (+3.5% d’increment interanual d’ocupació) i facturen de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del PIB català).

 
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Configuració