- L’elaboració d’aquest estudi de l’Economia Social i Solidària a les terres de Ponent era una de les fites de Ponent Coopera, projecte posat en marxa el gener passat.
Històricament s’ha considerat Lleida i les terres de Ponent un territori amb gran tradició cooperativa sobretot en l’àmbit agrari, on s’han donat experiències no només de creació d’aquest tipus d’empreses sinó també de creació d’una xarxa d’intercooperació entre elles.
Però fins al moment no existien dades recents que permetessin construir una diagnosi de l’Economia Social i Solidària en aquesta zona. Aquest dèficit era una de les fites que es va marcar l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, que treballa en la línia d’interactuar amb els agents econòmics i els col·lectius socials de Ponent, quan es va posar en marxa el passat mes de gener.
Així, segons l’estudi elaborat durant aquestes mesos s’ha pogut certificar que a les terres de Ponent existeixen actualment 482 cooperatives, destacant que el 91% d’aquestes cooperatives són agràries o de treball associat. També ha detectat que la concentració més gran de cooperatives de Ponent es troba a les capitals de comarca, és a dir, als territoris amb una major concentració de població. Lleida és el territori amb una intensitat més elevada quant a l’acumulació d’aquestes iniciatives, seguit de Balaguer i Mollerussa.
Pel que fa l’activitat econòmica principal de les empreses, la majoria pertanyen al sector agrícola (42,86%), seguit del sector serveis (30,18%), la construcció (18,48%) i, finalment, la indústria (8,53%).
Una altra dada significativa de la Diagnosi, és la distribució per sexes a les cooperatives. Existeix un volum major de cooperatives en les que predomina la presència masculina (65%), seguit d’aquelles en les quals existeix una paritat de gènere (30%). Finalment, menys d’un 5% de cooperatives estan conformades per més dones que homes. Si s’observa la presència de dones als càrrecs directius, com la presidència de les cooperatives, podem veure que hi ha una gran diferència entre gèneres. Mentre que en el 85,71% dels casos la presidència l’ocupa un home, només un 14,29% són dones. No obstant, el 40% de les cooperatives del sector de l’agricultura, el 35% de les d’indústria i el 22% de les de serveis són paritàries, és a dir tenen el mateix nombre de socis que de sòcies.
Malgrat que es reflecteix la desigualtat estructural de les relacions de gènere, s’observa un progrés positiu, al veure que cada cop hi ha més cooperatives registrades amb una estructura de gènere més igualitària, que caldrà seguir fomentant.
Altres modalitats d’Economia Social i Solidària
Les cooperatives són el principal referent de l’Economia Social i Solidària però no l’únic, ja que sota aquest paraigües s’hi inclouen també associacions, fundacions, mutualitats i societats laborals, de les quals la diagnosi elaborada per l’Ateneu Cooperatiu ha permès detectar que n’hi ha 266 a la zona de Ponent.
Consulta l'estudi sencer de la diagnosi aquí