Inici de la 1ª edició del Títol d’especialització en Economia Social i Solidària de la UdL impulsat per Ponent Coopera
Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte inaugural de la 1ª edició del curs d’especialització en Economia Social i Solidària, a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, en el qual hi participen una seixantena d’alumnes. La benvinguda inicial i presentació del Títol ha anat a càrrec de Pere Enciso, professor d’Economia Aplicada a la UdL i d’Anna Maria Capdevila, membre de l’equip tècnic de Ponent Coopera. 

Aquest curs sorgeix de la cooperació entre l’àmbit universitari i el moviment cooperatiu i solidari de Ponent (la Universitat de Lleida, Ponent Coopera – Ateneu Cooperatiu de les Terres de Lleida i la Coordinadora d’ONGD), per tal d’apropar l’Economia Social i Solidària (ESS) a l’entorn universitari i acadèmic, “pensem que el curs té una nova dimensió del que ja s’havia pogut fer en anterioritat a la universitat. Entre d’altres coses, per la quantitat de continguts tant diversos que s’introdueixen al curs i pels ponents tan formats que ens permetran abordar molt millor tot el món de l’Economia Social i Solidària”, ha destacat el professor d’Economia Aplicada de la UdL, Pere Enciso. 

L’Anna Maria Capdevila, membre de l’equip tècnic de Ponent Coopera, ha remarcat molt positivament la quantitat d’alumnes que finalment s’han inscrit al curs i ha conclòs què “és un fet molt positiu, significa que estem fent les coses ben fetes i cada dia som més conscients de que una altra economia ja existeix”. Però també ha afirmat que “no deixa de ser un repte per nosaltres el poder complir les expectatives que s’hagin pogut generar, molts dels alumnes que hi ha avui aquí ja estan treballant en aquest camp i esperem encertar en l’enfocament del curs”.

Al curs hi participen una seixantena de persones de diferents àmbits; persones que formen part de la Universitat, tant professors universitaris com alumnes de graus, persones que es dediquen a la promoció econòmica i dinamització territorial, i gent pròpia del sector que forma part d’entitats socials i cooperatives. 

La primera sessió del curs ha tractat sobre com l’Economia Social i Solidària és una proposta global per la transformació social, a càrrec de Jordi Garcia Jané, cooperativista a l’Apòstrof SCCL i un dels fundadors de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i Assumpta Fortuny, advocada i coordinadora de la Federació ALLEM.

El curs tindrà una durada de dos mesos, fins al 14 de novembre, i es realitzarà tots els dimecres en horari de tarda. El professorat està format per 25 professionals i experts de diverses entitats i cooperatives amb una gran trajectòria en aquest àmbit com ara Sergi Cutillas, economista i col·laborador de la Xarxa Europea de Recerca en Política Social i Econòmica (EReNSEP); Inés Marco, del Seminari d'Economia Feminista de Barcelona; Alfons Pérez, membre de l'Observatori del Deute en la Globalització; Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la pobresa energètica; Mercè Botella, sòcia fundadora de Som Connexió; Oriol Junyent, de Som Energia; Javier Gómez, membre d’Arç Cooperativa; Elba Mansilla, sòcia de La Ciutat Invisible; periodistes com Laia Altarriba, directora del Diari La Jornada; Laia Soldevila, editora al digital Crític; i Ester Mora, economista i cooperativista a La Directa; i professors de la Universitat de Lleida com Joserra Olarieta, doctor enginyer agrònom i professor Titular d'Edafologia i Química Agrícola; i Pere Enciso, professor d’Economia Aplicada, entre altres. 

L'objectiu principal és construir un marc conjunt d'aprenentatge, formació i debat al voltant de l'Economia Social i Solidària (ESS). El curs segueix una metodologia que aposta per resseguir els elements claus de l’Economia Social i Solidària aportant alhora el marc teòric, la teoria aplicada necessària i la pràctica. La part pràctica consistirà en presentar, per part del professorat, les propostes concretes de producció de béns, serveis i relacions social alternatives, en cada àmbit/sector proposat.  

Al finalitzar cadascuna de les sessions, les persones assistents al curs, haurien de disposar d'una aproximació precisa a cadascuna de les realitats sectorials, i alhora conèixer, de primera mà, propostes alternatives per actuar des de l'Economia Social i Solidària.

Pots consultar la nota de premsa aquí.
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Configuració