Ponent Coopera convoca el Premi L’OESST 2020 per a la millor iniciativa cooperativista de Ponent
  • S’atorgarà una única aportació de 3.000 euros per a la creació d’una cooperativa.
  • El període de sol·licituds finalitza el 30 de setembre.
  • Edició en memòria del cooperativista arbequí Màrius Pons Sumalla
Amb l’objectiu de donar suport a les iniciatives d’economia social i solidària en el marc de la crisi sanitària i econòmica, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida convoca per primer cop L’OEST 2020, Premi Ponent Coopera a la millor iniciativa cooperativista de Ponent

El premi té per objecte el reconeixement i suport a la creació d’una nova iniciativa cooperativista a Ponent, que intenti donar resposta a alguns dels reptes socials i mediambientals del territori com poden ser projectes de producció, distribució o consum agroecològic; dinamització del comerç local; inclusió social, de persones amb situació de vulnerabilitats; fixació de la població al medi rural; dinamització del sector cultural i artístic; defensa de la igualtat de gènere o reconeixement de les diversitats d’origen, culturals, etc.; mobilitat i/o logística sostenible; entre d’altres. Una convocatòria que preveu una única ajuda de 3.000 euros per a la creació d’una cooperativa. Una aportació que cobreix els aspectes centrals per tenir èxit: l’assessorament tècnic i formatiu per al desenvolupament del projecte econòmic, la constitució de la cooperativa, suport al pla d’acció i la dotació de capital social (50%); la resta va a càrrec dels socis.

Poden optar a aquesta ajuda iniciatives econòmiques/empresarials que es vulguin desenvolupar segons els criteris que marca l’economia social i solidària i optin per la forma jurídica cooperativa. També poden optar-hi aquells projectes que es trobin en fase de constitució i no hagin sol·licitat l’escriptura pública de la Notaria en el moment de presentar la seva candidatura. Els projectes sol·licitadors només hauran de comptar com a mínim amb dues persones físiques, que han de ser les dues futures sòcies fundadores de la cooperativa.

Les bases s’han publicat al web de Ponent Coopera i les sol·licituds es podran entregar fins el 30 de setembre del 2020 a través d’un formulari que caldrà enviar a través del web.

Edició en memòria del cooperativista arbequí Màrius Pons Sumalla

La voluntat del premi serà destacar en cada una de les seves edicions, a diferents personatges, entitats, o fets rellevants de la història cooperativista de Ponent. En aquesta 1a edició, el Premi L’OESST vol posar en relleu la figura d’en Màrius Pons i Sumalla, un històric personatge del cooperativisme a les comarques de Lleida.

Qui va ser Màrius Pons i Sumalla? (Arbeca, 1917 – Lleida, 2013), fill d’una família humil del poble, va marxar com a voluntari a la Guerra Civil de 1936. En aquell moment, va allistar-se a la centúria de la columna Macià-Companys. Es va afiliar, l’octubre de 1938, al Partit Comunista i, un cop acabada la guerra i com a testimoni directe del que ell anomenava "l’últim quilòmetre quadrat de l’Espanya Republicana", va passar per diferents períodes de presó i treballs forçats. Als anys cinquanta va entrar a treballar en una empresa familiar lleidatana, Olis Guiu, que es dedicava a la producció i exportació d’oli d’oliva. L’any 1970, tot i la seva fama de comunista, va ser contractat com a gerent de la Secció d’Olis de la Uteco de Lleida, des d’on va emprendre una tasca intensa a favor del cooperativisme en uns moments en què la realitat del franquisme apaivagava l’esperit d’aquest moviment. Paral·lelament a l’activitat professional i sobretot a partir de la seva jubilació, fou un home prolífic en el món de la premsa i no solament va opinar de cooperativisme, d’agricultura i de mercats interiors i exteriors, sinó que també protagonitzà diferents episodis de la vida política de Ponent. Fins al darrer moment de la seva vida, es definí a si mateix com un comunista pur. (Text extret del treball de Teresa Ibars)

 
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Configuració