Convoquem la segona edició de L'OESST, Premi Ponent Coopera a la millor iniciativa cooperativista de Ponent.  

Edició en memòria de Mn. Joan Llort i Badies, impulsor del cooperativisme a les Garrigues.


El premi té per objecte el reconeixement i suport a la creació d’una nova iniciativa cooperativista a Ponent, que intenti donar resposta a alguns dels reptes socials i mediambientals del territori.

Qui va ser Joan Llort i Badies? (Guimerà, 1932 – Santa Coloma de Queralt, 2017), va ser capellà de l’Espluga Calba i els Omellons des del 1968. L’any següent d’arribar a les Garrigues, va veure que calia fer alguna cosa perquè l’economia tornés a arrencar, davant l’evidència que l’agricultura de secà deixava de ser una garantia sostenible en el temps i frenar l’èxode rural que hi havia a la zona. Llort va muntar una agrupació que no tenia cap tipus d’entitat jurídica en què inicialment hi havia vuit treballadors, que van ser els pioners de John Fil, disposats a treballar per tercers en el segment del gènere de punt. A Terrassa, Mossèn Llort hi va trobar un dels grans centres llaners de l’època i un client per proveir. Al juny de 1970, quan ja es va anar fent una mica més important, va sorgir la necessitat d’oficialitzar aquesta activitat. De les diverses opcions que llavors hi havia, a Llort la que més li va agradar va ser la Societat Cooperativa, perquè els treballadors a més de posar-hi el treball eren els propietaris de l’empresa. I així va néixer la Cooperativa John Fil. Es recorre a l’anglès, John (Joan) i fil, fent referència al gènere amb el que treballa la planta tèxtil. Amb 13-14 anys la cooperativa va esdevenir una gran expansió.

Com explica Ramon Balsells, comptable de la cooperativa, Mossèn Joan Llort va ser una persona molt emprenedora, amb un caràcter molt obert, de tarannà dinàmic i dotat d’una gran visió empresarial. Quan va arribar a l’Espluga Calba, el poble estava dividit en dues bandes ideològiques a causa de la Guerra Civil, i va ser capaç d’unir tot el poble i engegar un camí nou. A part de provocar un renaixement econòmic al poble, va provocar un tancament de ferides i una obertura d’idees. No tenia experiència en el model cooperatiu i tot i així va tirar endavant un projecte d’èxit, com va ser la cooperativa John Fil.

Llort va ser mossèn de l’Espluga Calba durant 45 anys i la seva implicació amb el poble i la comarca més enllà de la tasca religiosa el  van fer mereixedor d’un homenatge el gener del 2014 a l’Espluga Calba, municipi on va continuar residint quan va deixar d’exercir com a mossèn. Anteriorment, el 2002 va rebre el Premi per la Pau Josep Vidal Llecha, el 2005 va ser guardonat amb l’Olivera d’Or a garriguenc de l’any i el 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

(Text basat en l'entrevista realitzada a Ramon Maria Balsells, comptable de la cooperativa John Fil.) 
Qui promou el Premi L'OESST?
La present convocatòria d’ajuts es promou des de Ponent Coopera (l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida). Ponent Coopera és un dispositiu de foment i promoció de l’Economia Social i Solidària al territori de Ponent. En el marc de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, s’orienta prioritàriament a la creació de noves cooperatives així com a la generació de llocs de treball en cooperatives existents. Ponent Coopera fomenta la intercooperació, l’acompanyament, la formació, la diagnosi i la difusió de projectes de l’economia cooperativa, social i solidària de les comarques de Ponent.

En què consisteix l’ajut?
Aquesta convocatòria contempla un únic ajut amb una dotació de 3.000€ més una oferta formativa i d’acompanyament per a la constitució. Aquesta dotació es destina a cobrir quatre aspectes vinculats a la creació de noves cooperatives i a aquells aspectes centrals per vetllar pel seu correcte funcionament: assessorament tècnic i formatiu pel desenvolupament del projecte econòmic, constitució de la cooperativa, dotació de capital social i suport al pla d'acció.

 
 • Assessorament tècnic i formatiu:
Un cop atorgat el premi es realitzarà un programa específic a les persones que formin part del projecte per tal de garantir una bona transferència de coneixements tant tècnics com formatius. Aquest acompanyament ha de permetre als integrants poder desenvolupar-se amb els seu projecte econòmic de manera autònoma i emancipadora.
 
 • Constitució de la cooperativa:
Reunions prèvies de definició del projecte. Redacció dels Estatuts Socials i de l’Acta de Constitució. Escriptura pública i regularització de la situació fiscal i laboral de la cooperativa. Alta d’activitats econòmiques. Inscripció en el Registre de Cooperatives i taxes associades.
 
 • Dotació de capital social:
Aquests ajuts inclouen la dotació d’una part del capital social necessari per tal de poder iniciar l’activitat econòmica dins la cooperativa. En el moment de realització de les aportacions de capital fundacional de la societat cooperativa, l’entitat convocant aportarà el 50% del capital mínim obligatori establert per la Llei de Cooperatives de Catalunya.
 
 • Suport al pla d'acció:
Es podran cofinançaran accions o inversions que la cooperativa dugui a terme durant la seva arrencada, i que es considerin claus.  

Qui es pot presentar?

Els requisits per optar al Premi L'OESST són els següents:
 • Plantejar una iniciativa econòmica/empresarial que es vulgui desenvolupar segons els criteris de l’Economia Social i Solidària.
 • Optar per la forma jurídica de cooperativa, de qualsevol de les classes de cooperatives contemplades per la Llei 12/2015.
 • Estar localitzat (tenir la seu social) en qualsevol de les comarques de Ponent: la Noguera, el Segrià, les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell o la Segarra
 • Tingui la determinació de constituir-se formalment en els propers 12 mesos. Poden participar-hi també aquells projectes que es trobin en fase de constitució i no hagin sol·licitat l’escriptura pública de la Notaria en el moment de presentar la seva candidatura.
 •  Poden participar també projectes de transformació o de relleu cooperatiu.
 • Els projectes sol·licitants hauran de comptar com a mínim de dues persones físiques, majors de 18 anys, essent aquestes dues persones les que esdevindran sòcies fundadores de la cooperativa.
   
Quins passos he de seguir per inscriure’m?
 • Consulta les bases de participació i comprova que el teu projecte compleix els requisits per accedir a l’ajut. Bases ajut aquí.
 • Omple el formulari amb l’informació sobre el teu projecte cooperatiu.
 • Omple el formulari de la web i adjunta-hi la documentació que es demana.
 • Si es considera oportú, es pot enviar a info@ponentcoopera.cat qualsevol a altre document o annex que evidenciï el treball de planificació que hagi pogut fer l’equip impulsor fins a la data, com poden ser l’aportació de dades econòmic-financeres, estudi de mercat, exercici canvas, pla d’empresa, etc. es (Aquesta informació no és obligatòria però podria ser valorada positivament per part del jurat, en cas de ser adequada).

Quina és la data límit d'inscripcions?
Les persones interessades podran presentar sol·licituds des de principis d'agost amb l'obertura i publicació de les bases “Premi L'OESST 2021” i fins el dia 24 de setembre de 2021, a les 23:59h.

Per a més informació o qualsevol dubte relacionat amb els premis i el procés, podeu escriure a la direcció de correu electrònic a info@ponentcoopera.cat.
 
DESCARREGA EL FORMULARI

Descarrega el formulari PDF

✎ FORMULARI 2021


DESCARREGA LES BASES

Descarrega les bases de la convocatòria

✎ BASES 2021

SOL·LICITUD DEL PREMI L'OESST 2021!
SOL·LICITUDS TANCADES!