Ponent Coopera convoca la segona edició del Premi L’OESST per a la millor iniciativa cooperativista de Ponent
  • S’atorgarà una única aportació de 3.000 euros per a la creació d’una cooperativa.
  • La convocatòria del premi està oberta fins el 24 de setembre.
  • Edició en memòria de Mossèn Joan Llort i Badies, impulsor del cooperativisme a les Garrigues.

Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, acaba de publicar la nova convocatòria de L’OESST 2021, Premi Ponent Coopera a la millor iniciativa cooperativista de Ponent, que promou la constitució de noves cooperatives compromeses amb la transformació social.

El premi té per objecte el reconeixement i suport a la creació d’una nova iniciativa cooperativista a Ponent, que intenti donar resposta a alguns dels reptes socials i mediambientals del territori com poden ser projectes de producció, distribució o consum agroecològic; dinamització del comerç local; inclusió social, de persones amb situació de vulnerabilitats; fixació de la població al medi rural; dinamització del sector cultural i artístic; defensa de la igualtat de gènere o reconeixement de les diversitats d’origen, culturals, etc.; mobilitat i/o logística sostenible; entre d’altres. Una convocatòria que preveu una única ajuda valorada en 3.000 euros per a la creació d’una cooperativa. Una aportació que cobreix els aspectes centrals per vetllar pel seu correcte funcionament: l’assessorament tècnic i formatiu per al desenvolupament del projecte econòmic, la constitució de la cooperativa, suport al pla d’acció i la dotació de capital social.

L’any passat Obrint Portes van ser les guanyadores de la primera edició del Premi L’OESST i el Bar Centro de Maldà també va ser premiat pel jurat amb un accèssit; tots dos projectes ja formen part de l’ecosistema cooperatiu de Ponent. 

Requisits

Poden optar a aquesta ajuda iniciatives econòmiques/empresarials que es vulguin desenvolupar segons els criteris que marca l’economia social i solidària i optin per la forma jurídica cooperativa. També poden optar-hi aquells projectes que es trobin en fase de constitució i no hagin sol·licitat l’escriptura pública de la Notaria en el moment de presentar la seva candidatura. Els projectes sol·licitadors només hauran de comptar com a mínim amb dues persones físiques, que han de ser les dues futures sòcies fundadores de la cooperativa.

Les bases s’han publicat al web de Ponent Coopera i les sol·licituds es podran entregar fins el 24 de setembre del 2021 a través d’un formulari que caldrà enviar a través del web.


Edició en memòria del Mossèn Joan Llort i Badies, impulsor del cooperativisme a les Garrigues.

La voluntat del premi serà destacar en cada una de les seves edicions, a diferents personatges, entitats, o fets rellevants de la història cooperativista de Ponent. En aquesta 2a edició, el Premi L’OESST vol posar en relleu la figura d’en Joan Llort i Badies, un històric personatge del cooperativisme a la comarca de les Garrigues, impulsor de la cooperativa John Fil.

Qui va ser Joan Llort i Badies? (Guimerà, 1932 – Santa Coloma de Queralt, 2017), va ser capellà de l’Espluga Calba i els Omellons des del 1968. L’any següent d’arribar a les Garrigues, va veure que calia fer alguna cosa perquè l’economia tornés a arrencar, davant l’evidència que l’agricultura de secà deixava de ser una garantia sostenible en el temps i frenar l’èxode rural que hi havia a la zona. Llort va muntar una agrupació que no tenia cap tipus d’entitat jurídica en què inicialment hi havia vuit treballadors, que van ser els pioners de John Fil, disposats a treballar per tercers en el segment del gènere de punt. A Terrassa, Mossèn Llort hi va trobar un dels grans centres llaners de l’època i un client per proveir. Al juny de 1970, quan ja es va anar fent una mica més important, va sorgir la necessitat d’oficialitzar aquesta activitat. De les diverses opcions que llavors hi havia, a Llort la que més li va agradar va ser la Societat Cooperativa, perquè els treballadors a més de posar-hi el treball eren els propietaris de l’empresa. I així va néixer la Cooperativa John Fil. Es recorre a l’anglès, John (Joan) i fil, fent referència al gènere amb el que treballa la planta tèxtil. Amb 13-14 anys la cooperativa va esdevenir una gran expansió. 

Com explica Ramon Balsells, comptable de la cooperativa, Mossèn Joan Llort va ser una persona molt emprenedora, amb un caràcter molt obert, de tarannà dinàmic i dotat d’una gran visió empresarial. Quan va arribar a l’Espluga Calba, el poble estava dividit en dues bandes ideològiques a causa de la Guerra Civil, i va ser capaç d’unir tot el poble i engegar un camí nou. A part de provocar un renaixement econòmic al poble, va provocar un tancament de ferides i una obertura d’idees. No tenia experiència en el model cooperatiu i tot i així va tirar endavant un projecte d’èxit, com va ser la cooperativa John Fil. 

Llort va ser mossèn de l’Espluga Calba durant 45 anys i la seva implicació amb el poble i la comarca més enllà de la tasca religiosa el  van fer mereixedor d’un homenatge el gener del 2014 a l’Espluga Calba, municipi on va continuar residint quan va deixar d’exercir com a mossèn. Anteriorment, el 2002 va rebre el Premi per la Pau Josep Vidal Llecha, el 2005 va ser guardonat amb l’Olivera d’Or a garriguenc de l’any i el 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes