Xerrada Posar la vida al centre, dignificar les cures. Una visió des de l'Economia Feminista
19:00
Casal Cívic de Les Borges Blanques (C/Màrius Torres, 3)
iCal
Com a pràctica social i econòmica, el cooperativisme es caracteritza per organitzar estructures que posen l’accent en uns valors i formes de fer –suport mutu, igualtat i equitat, solidaritat, responsabilitat, democràcia directa…– compromeses amb el benestar de les persones i del medi ambient; sense situar el lucre per davant de tot i qüestionant les lògiques capitalistes. Des d’aquesta perspectiva, l’economia cooperativa presenta semblances amb l’economia feminista.

Per posar la vida al centre cal que dignifiquem el treball reproductiu, el treball de les cures, que és imprescindible pel sosteniment de la vida, dels pobles i dels projectes que hi desenvolupem. En aquest sentit entenem que l’Economia Social i Solidària representa una oportunitat per fer front a les tendències d’invisibilització i exclusió del treball reproductiu i de cures. Així doncs, el proper dijous 9 de maig volem trobar-nos per posar en valor aquesta perspectiva i conèixer-la més de prop.

Elba Mansilla és sòcia de la cooperativa La Ciutat Invisible, participa de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona i és coautora de l’estudi “Economia de les cures i política municipal: cap a una democratització de la cura a la ciutat de Barcelona”. Partint dels principis de l’economia feminista i de les cures, Elba Mansilla plantejarà un seguit de polítiques públiques i comunitàries per donar sortida a la necessitat de dignificar el sector del treball de cures encara molt feminitzat i racialitzat, invisibilitzat i poc reconegut socialment.

Norma Véliz ens presentarà l’experiència de Mujeres Pa’lante, una cooperativa que es dedica a la cura i atenció de persones que es troben en situació de dependència o que necessiten serveis d’atenció domiciliaria, afavorint la prevenció, potenciant l’autonomia, el benestar físic i emocional de la persona. La cooperativa ha permès l’apoderament de les dones que hi participen fruit de la gestió horitzontal, la participació, el compromís amb el treball, la cooperació entre professionals, l’autogestió i la dignificació de les tasques de cures i d’acompanyament.