El Consell Comarcal de l’Urgell i Ponent Coopera organitzen les jornades FemCoop Urgell per a l’emprenedoria col·lectiva i l’enxarxament dels joves de la comarca
  • En el marc del programa ODISSEU, l’objectiu principal de les jornades és donar les eines necessàries per impulsar l’emprenedoria col·lectiva i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de projectes empresarials que aportin solucions al territori.

El Consell Comarcal de l’Urgell i Ponent Coopera organitzen Femcoop Urgell, unes jornades d’emprenedoria col·lectiva i enxarxament per a grups de joves de 18 a 35 anys amb interès en impulsar un projecte cooperatiu. Les jornades estan emmarcades en el Programa ODISSEU.
L’objectiu principal de les jornades és donar les eines necessàries per impulsar l’emprenedoria col·lectiva i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de projectes empresarials que aportin solucions al territori. Per això, es realitzaran 4 sessions formatives per treballar diferents aspectes lligats a l’emprenedoria, el model cooperatiu i les seves oportunitats de finançament.

Les sessions estan pensades per a introduir tant conceptes teòrics com eines pràctiques. S’empraran dinàmiques participatives, es comptarà amb experiències de cooperatives reals i es fomentarà la xarxa entre les persones participants, amb l’objectiu d’ajudar als i les joves a impulsar els seus projectes a través de models cooperatius.

Les 4 sessions formatives tindran una durada de 3h i es realitzaran setmanalment a partir del dimarts 28 de setembre de 2021. Totes les sessions es duran a terme de manera presencial a l’Oficina Jove de l’Urgell. L’objectiu final és que els joves detectin necessitats reals de la comarca susceptibles de convertir-se en oportunitat de negoci des del marc de l’Economia Social i Solidària i coneguin els principis i valors del cooperativisme, com funciona una cooperativa, quin tipus de cooperatives hi ha, com es constitueix i la viabilitat econòmica dels projectes i el finançament cooperatiu.
Els projectes podran comptar amb l'assessorament de Ponent Coopera per a continuar i formalitzar les iniciatives. Les persones interessades es poden inscriure a través de la web d’urgell.cat.

Programa de les sessions:

 
  1. Detecció de necessitats i transformació en oportunitats. Dimarts, 28 de setembre. Sessió enfocada a descobrir i abordar les necessitats i els reptes existents a la comarca de l’Urgell, i a fer xarxa i generar sinèrgies entre les persones participants. 
  2. Solucions a les necessitats trobades i Model Cooperatiu. Dimarts, 5 d’octubre. Sessió dedicada a conèixer el model cooperatiu, mitjançant l’experiència de diferents cooperatives impulsades per joves que estan donant resposta als principals reptes del territori, a través de l’Economia Social. 
  3. Definició de la idea de negoci amb els valors de l’Economia Social. Dimarts, 19 d’octubre. Sessió de definició de la idea de negoci, a partir de les oportunitats detectades per les persones participants, i en consonància amb els valors de l’Economia Social i Solidària.
  4. La viabilitat econòmica del projecte i el finançament cooperatiu. Dimarts, 26 d’octubre. Sessió per realitzar una primera aproximació de la viabilitat econòmica dels projectes, identificant les principals variables, així com analitzar les diferents vies de finançament que ofereix l’Economia Social i Solidària. 

Aquesta acció està finançada per l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya i per l’Associació Leader de Ponent, en el marc del programa ODISSEU que té com a objectiu incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals.

Les cooperatives, una alternativa laboral pels joves

Davant el context actual d’emergència econòmica i social, l’Economia Social i Solidària (ESS) es presenta com una alternativa real al model predominant d’economia i pot ser impulsora dels canvis profunds que es necessiten emprendre com a societat, gràcies a la seva capacitat transformadora.

A l’hora d’emprendre una activitat econòmica en el marc de l’ESS, el model cooperatiu permet fer-ho prioritzant la satisfacció de necessitats de les persones per davant del capital, que es converteix en només una eina per poder assolir l’objecte cooperatiu. Les cooperatives es gestionen democràticament, i per tant, les decisions es prenen de manera igualitària entre totes les persones sòcies, que en són a la vegada les propietàries. A més, per naturalesa són entitats arrelades al territori i amb un compromís vers la comunitat de la que formen part, així com la sostenibilitat ambiental o l’equitat de gènere. En definitiva, el cooperativisme es presenta com una eina útil per transformar i donar resposta als reptes actuals.
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem galetes per ajudar a proporcionar la millor experiència possible a la web. En utilitzar aquest lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més informació
Acceptar Rebutjar Configuració