Continguts

SESSIÓ 1 - L'Economia Social i Solidària una proposta global per la transformació social

A càrrec de Jordi Garcia i Mariona Farré
 
Actualment són molts els desafiaments tan a nivell humà com ambiental que té per endavant la societat. El capitalisme s'ha mostrat com un sistema incapaç d'abordar amb solvència la construcció de societats justes, integrades socialment i ecològicament viables. La proposta de l'ESS, es planteja com una possibilitat real d'avançar envers unes relacions socials més satisfactòries tant a nivell humà com ecològic.

SESSIÓ 2 - L'ecofeminisme i l'Economia Social i Solidària. Posar la vida al centre

A càrrec de Yayo Herrero i Elba Mansilla
 
Davant d'un model social capitalista, obsessionat en obtenir el màxim benefici en el mínim període de temps possible, emergeixen propostes alternatives que ens parlen de situar la vida al centre de la societat com a objectiu estratègic, tant de la transformació, com de la consolidació de nous models de societat.

SESSIÓ 3 – La sobirania alimentària. Produir, distribuir, consumir aliments i valors en temps de la Globalització

A càrrec de Joserra Olarieta, Clara Griera i Annaïs Sastre
 
L'alimentació és un acte central per la vida de les persones que habitem el planeta. Com i qui pren les decisions en tot allò referit al menjar, esdevé cabdal per edificar models de societat on l'alimentació sigui un dret i no un negoci.

SESSIÓ 4 – La sobirania energètica. El dret universal a una energia justa i neta

A càrrec d'Alfons Pérez, Oriol Junyent i Maria Campuzano
 
L'accés a l'energia ha sigut històricament un factor estratègic en totes les societats. Avui, quan el canvi climàtic esdevé una realitat dramàtica pel futur de la humanitat, plantejar una transició energètica democràtica i ecològicament viable no és un desig, és una necessitat.

SESSIÓ 5 -  La sobirania residencial. El dret a l'habitatge en temps d'especulació salvatge

A càrrec d'Ángela García, Xavi Julve i Berni Sorinas
 
La bombolla immobiliària ha estat el detonant del model econòmic desequilibrat que tenim avui en dia. Quan darrera d'aquesta crisi el que hi ha són les llars de les famílies, l'obtenció de beneficis esdevé incompatible amb el drets humans. Així doncs avui resulta indispensable, tan la lluita per un habitatge digne, com pensar en mecanismes que allunyin aquest de l'especulació.

SESSIÓ 6 - Finances ètiques. El diner com a suport de la col·lectivitat

A càrrec de Pere Enciso, Sergi Cutillas, Javier Gómez i Nina González
 
Entendre quina és la realitat del món de les finances, així com conèixer, de primera mà, algunes de les propostes de democratització de les mateixes que existeixen avui en la nostra societat, serà l'objectiu d'aquesta sessió del curs.

SESSIÓ 7 - La sobirania comunicativa. Valors ètics en temps de la post veritat

A càrrec de Laia Altarriba, Laia Soldevila i Ester Mora
 
Els mitjans de comunicació juguen un paper clau a l'hora de conformar les idees i les creences de les persones sobre els diferents aspectes de la realitat. A Catalunya existeixen diferents projectes que treballen per fer de la informació un projecte democràtic, sense interessos econòmics particulars. Conèixer aquests projectes, quin són els seus plantejaments i les seves inquietuds, serà l'objectiu d'aquesta sessió.
 
SESSIÓ 8 - La sobirania tecnològica. La intel·ligència col·lectiva al servei de les persones i la comunitat

A càrrec de Guifi Pedro, Óscar Ortega, Mercé Botella
 
Actualment en el camp de les noves tecnologies és on es lliura un dels conflictes clau de la nostra civilització. L'accés a la tecnologia, el conflicte entre la socialització i la privatització d'aquesta, esdevé un dels debats centrals de l'actualitat.
 
SESSIÓ 9 - Sortida i debat final. Sortida per visitar la Cooperativa L’Olivera i debat sobre les possibilitats de l'Economia Social i Solidària com a agent de dinamització del territori

A càrrec de Pau Moragas i Anna Maria Capdevila
 
En l’última sessió i per finalitzar el curs, coneixerem una experiència real del nostre territori d’Economia Social i Solidària, la Cooperativa L'Olivera de Vallbona de les Monges.