METODOLOGIA
 
El curs consta de setze sessions teòriques on es profunditzarà en els elements claus de l’Economia Social i Solidària aportant un marc teòric sobre la temàtica a abordar, teoria aplicada per tal de tenir eines per transformar el nostre entorn i visibilitzar experiències reeixides que treballin per la transformació socioeconòmica.

A més, es realitzaran tres sessions presencials que ens serviran, per una banda, per visitar projectes actius i referents del nostre territori; per altra banda, crear espais per conèixer-nos i compartir coneixements entre les persones participants del curs.

El curs també consta d’un treball d’aprofundiment que els alumnes hauran de realitzar fora de l’aula i que serà presentat en les últimes tres sessions del curs.

CONTINGUTS

SESSIÓ 1 – Presentació del curs i visita a L'Olivera Cooperativa. 09/11/24
 
Sessió presencial que dedicarem per a presentar el funcionament del curs i farem una breu presentació de les participants de l’edició actual. En la segona part farem una visita a L’Olivera, cooperativa de referència en el nostre territori per la seva trajectòria.

SESSIÓ 2 – Capitalisme, crisis i sobiranies. 13/11/24

A càrrec de Josep Manel Busqueta
 
En aquesta primera sessió teòrica en Josep Manel Busqueta ens emmarcarà el curs explicant-nos el funcionament del sistema capitalista i la globalització dels mercats per entendre com l’economia social i solidària se situa com una alternativa a aquest sistema. Ens endinsarem en el concepte de sobirania per entendre la profunditat del concepte que ens lligarà cada una de les lluites per recuperar la sobirania que treballarem en les següents sessions.
 
SESSIÓ 3 – L'Economia Social i Solidària una proposta global per la transformació social. 20/11/24

A càrrec de Jordi Garcia

 
En aquesta sessió en Jordi Garcia ens farà una extensa radiografia de l’economia social i solidària en la història i en el món. Entendre de què parlem quan parlem d’economia social i solidària. Saber quan apareix i quin recorregut ha fet. Conèixer la situació actual i les diferents xarxes i entitats que en són referents.

Volem generar debat sobre què és i què no és l’economia social i solidària i quines dificultats o reptes té al nostre entorn.

SESSIÓ 4 – Les cooperatives, més enllà d’una forma jurídica. 27/11/24

A càrrec de Ponent Coopera

 
Ponent Coopera s’encarregarà de presentar el model cooperatiu: l’origen, els seus valors, els principis cooperatius fixats per l’Aliança Cooperativa Internacional, els tipus de cooperatives, els drets i deures de les persones sòcies, com funciona el repartiment de beneficis en una cooperativa, l’intercooperació i les entitats representatives a Catalunya.
 
SESSIÓ 5 – La vessant fiscal i comptable de les cooperatives. 04/12/24

A càrrec de Ponent Coopera

SESSIÓ 6 – Els comuns una forma de propietat i gestió alternativa a la propietat privada. 11/12/24

A càrrec de la Fundació Emprius i Can Tonal

La defensa de la gestió comuna dels recursos de la comunitat afecta a tots els projectes socioeconòmics que apostin per la transformació del model productiu. El programari lliure, el codi obert, les llicències lliures... han estat moviments de defensa de drets digitals que posen èmfasi en l’accés a les fonts i als recursos: oberts i compartits. Què son els comuns i quina trajectòria social i històrica han tingut?


SESSIÓ 7  Ecofeminisme i l'Economia Social i Solidària. Posar la vida al centre. 18/12/24

A càrrec de Yayo Herrero i Elba Mansilla
 
L’activista i pensadora ecofeminista Yayo Herrero ens exposarà el vincle entre l’ecologia i el feminisme, entre la natura i les cures. Cal mirar-nos des de l’ecologisme i el feminisme per entendre les desigualtats que genera el sistema capitalista patriarcal i l’impacte negatiu que provoca en els nostres cossos i en les nostres terres.

En la segona part de la sessió l’Elba Mansilla ens presentarà com les entitats de l’economia social i solidària abracen la mirada feminista i quines eines tenim des del cooperativisme per posar la vida al centre i no deixar-nos portar per la lògica del capital.


SESSIÓ 8 – Cooperativisme d'habitatge. Com garantir-nos habitatge digne a un preu assequible. 11/01/25

A càrrec de Glòria Rubio i visita a la cooperativa d'habitatge La Closca situada a Lleida

L’accés a l’habitatge és, actualment, un dels problemes més greus que estem patint als nostres dies. Quan l’habitatge esdevé un bé sobre el qual especular, el resultat són cases tapiades propietat de bancs i de fons voltors mentre milers de famílies són desnonades. El cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús concep l’habitatge com a bé d’ús i no d’inversió, apostant per la seva desmercantilització en tant que dret fonamental.

La Glòria Rubio de la Dinamo ens explicarà el model de cooperativisme d'habitatge i podrem visitar la Closca i conèixer la seva experiència de primera mà.

SESSIÓ 9 – Finances ètiques. El diner com a suport de la col·lectivitat. 15/01/25

A càrrec de Nina González i Xavi Teis
 
Coneixerem com tota aquella economia no productiva que es mou en el món de les finances, la borsa, els préstecs, les hipoteques... impacten en el nostre dia a dia generant èpoques de crisi i de recessió que afecten, sobretot, a les classes socials més pobres.

La Nina González ens presentarà com les Finances Ètiques s’estan implantant a Catalunya a partir de bancs i cooperatives que operen fent compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la consecució d’objectius socials i ambientals.

En la segona part de la sessió en Xavi Teis ens presentarà l’experiència de Coop57, cooperativa de serveis financers de referència pel cooperativisme i l’economia social i solidària.

 
SESSIÓ 10 – Agroecologia. Produir, distribuir, consumir aliments i valors en temps de la Globalització. 22/01/25

A càrrec de Joserra Olarieta i Annaïs Sastre
 
En aquesta sessió en Joserra Olarieta ens farà una exposició de com funciona la producció, la transformació, la distribució i la venda dels productes agraris. D’on venen els aliments que mengem? I qui ens els porta? Però sobretot, qui està fent negoci amb l’alimentació, que és una necessitat bàsica per la vida?
Seguidament l’Anaïs Sastre explicarà com l’agroecologia treballa per crear ecosistemes naturals i socials que assegurin el dret a l’alimentació. Coneixerem (o reconeixerem) aquelles iniciatives que treballen al nostre entorn produint aliments des de la cura a les persones que se’ls mengen i a les que els produeixen. 

SESSIÓ 11 – La sobirania energètica i emergència climàtica. 29/01/25

A càrrec d'Alfons Pérez i la Comunitat Energètica Vilanoveta
 
L’energia és imprescindible als nostres dies per poder-nos moure, comunicar, alimentar-nos, mantenir-nos calents... Però el mercat està totalment controlat per l’oligopoli energètic que fixa la producció, distribució i consum (i en conseqüència el preu) segons interessos geoestratègics i mercantils. Deixar enrere el model energètic fòssil i nuclear és urgent, l’emergècia climàtica ens força a fer-ho. Com caminem cap a la sobirania energètica?

En la primera part de la sessió, tindrem a l’Alfons Pérez que ens explicarà el context actual del sector energètic. I en la segona part, tindrem l’experència de la comunitat energètica Vilanoveta; una iniciativa que treballa per la transició a un model energètic desecentralitzat i basat en energies renovables.
  
SESSIÓ 12 – La sobirania comunicativa o com fer una lectura crítica del món. 05/02/25

A càrrec de Laia Altarriba i Laia Soldevila
 
En aquesta sessió la Laia Altarriba i la Laia Soldevila ens donaran eines per mirar-nos el món amb ulls crítics. Quina informació ens arriba i com? Cal que aprenguem a llegir el món i a entendre el què passa al nostre entorn i per fer-ho cal que ens qüestionem la forma i la informació que rebem dels mitjans de comunicació i per les xarxes socials. 

SESSIÓ 13 – Polítiques de promoció de l'ESS. 12/02/25

A càrrec de la Direcció General del Tercer Sector, l'Economia Social i les Cooperatives, i de l'Ajuntament de Barcelona


En els últims anys, diferents administracions públiques, han engegat programes de promoció i reforç de l’Economia Social i Solidària. En aquesta sessió coneixerem, per una banda, el programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya liderat per la Direcció General del Tercer Sector, l’Economia Social i Solidària i les Cooperatives; i per altra banda, l'Ajuntament de Barcelona ens explicaran les diferents polítiques de promoció de l'ESS que s'estan impulsant.
 
SESSIÓ 14, 15 i 16 – Presentació dels projectes dels participants. 19/02, 26/02, 05/03/25

Volem destinar les tres últimes sessions del curs a donar veu als participants perquè ens presentin les conclusions dels treballs que hagin realitzat durant el curs i poder-les debatre.

SESSIÓ 17 – Cloenda del curs i visita a la cooperativa Tres Cadires. 08/03/25

L'última sessió la dedicarem a conèixer l’experiència de la cooperativa Tres Cadires.