CONTINGUTS

SESSIÓ 1 – Presentació del curs 
 
Sessió presencial que dedicarem per a presentar el funcionament del curs, farem una dinàmica de coneixença de les participants i coneixerem la cooperativa que ens acull.

SESSIÓ 2 – Globalització, capitalisme i sobiranies

A càrrec de Josep Manel Busqueta
 
En Josep Manel Busqueta ens emmarcarà el curs explicant-nos el funcionament del sistema capitalista i la globalització dels mercats per entendre com l’economia social i solidària se situa com una alternativa a aquest sistema. Ens endinsarem en el concepte de sobirania per entendre la profunditat del concepte que ens lligarà cada una de les lluites per recuperar la sobirania que treballarem en les següents sessions.
 
SESSIÓ 3 – L'Economia Social i Solidària una proposta global per la transformació social

A càrrec de Jordi Garcia

 
En aquesta sessió en Jordi Garcia ens farà una extensa radiografia de l’economia social i solidària en la història i en el món. Entendre de què parlem quan parlem d’economia social i solidària. Saber quan apareix i quin recorregut ha fet. Conèixer la situació actual i les diferents xarxes i entitats que en són referents.

SESSIÓ 4 – Les cooperatives, més enllà d’una forma jurídica

A càrrec d'Anna Maria Capdevila de Ponent Coopera

 
Anna Maria Capdevila s’encarregarà de presentar el model cooperatiu: l’origen, els seus valors, els principis cooperatius fixats per l’Aliança Cooperativa Internacional, els tipus de cooperatives, els drets i deures de les persones sòcies, com funciona el repartiment de beneficis en una cooperativa, l’intercooperació i les entitats representatives a Catalunya.

SESSIÓ 5 
 Els procomuns. La intel·ligència col·lectiva al servei de les persones i de la comunitat 

A càrrec de Núria Alonso i Òscar Ortega


La defensa de la gestió comuna dels recursos de la comunitat afecta a tots els projectes socioeconòmics que apostin per la transformació del model productiu. El programari lliure, el codi obert, les llicències lliures... han estat moviments de defensa de drets digitals que posen èmfasi en l’accés a les fonts i als recursos: oberts i compartits. Què són els comuns i quina trajectòria social i històrica han tingut? 

La Núria Alonso i l'Òscar Ortega ens explicaran com en l’àmbit tecnològic treballen amb models cooperatius que posen les eines tecnològiques al servei de la comunitat.

 
SESSIÓ 6 – Feminisme i l'Economia Social i Solidària. Posar la vida al centre

A càrrec de Yayo Herrero i Elba Mansilla
 
La Yayo Herrero obrirà la sessió presentant-nos el marc teòric de l’ecofeminisme. Cal mirar-nos el món amb les ulleres de l’ecologisme del feminisme per entendre les desigualtats que genera el sistema capitalista patriarcal i l’impacte negatiu que provoca en els nostres cossos i en les nostres terres.

En la segona part de la sessió l’Elba Mansilla ens presentarà com les entitats de l’economia social i solidària abracen la mirada feminista i quines eines tenim des del cooperativisme per posar la vida al centre i no deixar-nos portar per la lògica del capital.


SESSIÓ 7 – Cooperativisme d'habitatge

A càrrec de Glòria Rubio

L’accés a l’habitatge és, actualment, un dels problemes més greus que estem patint als nostres dies. Quan l’habitatge esdevé un bé sobre el qual especular, el resultat són cases tapiades propietat de bancs i de fons voltors mentre milers de famílies són desnonades. El cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús concep l’habitatge com a bé d’ús i no d’inversió, apostant per la seva desmercantilització en tant que dret fonamental.

La Glòria Rubio de la Dinamo ens explicarà el model de cooperativisme i podrem visitar la Closca i conèixer la seva experiència de primera mà.


SESSIÓ 8 – Finances ètiques. El diner com a suport de la col·lectivitat

A càrrec de Xavi Teis i Nina González
 
Entendre quina és la realitat del món de les finances, així com conèixer, de primera mà, algunes de les propostes de democratització de les mateixes que existeixen avui en la nostra societat, serà l'objectiu d'aquesta sessió del curs.

La Nina González ens presentarà com les Finances Ètiques s’estan implantant a Catalunya a partir de bancs i cooperatives que operen fent compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la consecució d’objectius socials i ambientals.

 
SESSIÓ 9 – Agroecologia. Produir, distribuir, consumir aliments i valors en temps de la Globalització

A càrrec de Joserra Olarieta i Annaïs Sastre
 
L'alimentació és un acte central per la vida de les persones que habitem el planeta. Com i qui pren les decisions en tot allò que refereix al menjar, esdevé cabdal per edificar models de societat on l'alimentació sigui un dret i no un negoci.
En aquesta sessió en Joserra Olarieta ens farà una exposició de com funciona la producció, la transformació, la distribució i la venda dels productes agraris. D’on venen els aliments que mengem? I qui ens els porta? Però sobretot, qui està fent negoci amb l’alimentació, que és una necessitat bàsica per la vida?
Seguidament l’Anaïs Sastre explicarà com l’agroecologia treballa per crear ecosistemes naturals i socials que assegurin el dret a l’alimentació. Coneixerem aquelles iniciatives que treballen al nostre entorn produint aliments des de la cura a les persones que se’ls mengen i a les que els produeixen. 

SESSIÓ 10 – La sobirania energètica i emergència climàtica

A càrrec d'Alfons Pérez i Som Energia Lleida
 
L’accés a un habitatge i a no passar fred són drets universals que el sistema capitalista no té la capacitat d’assegurar sinó que, en èpoques de crisi, és quan s’han vulnerat més aquests drets. L'Alfons Pérez ens explicarà com les grans empreses energètiques i els fons d’inversió estan especulant sobre aquests drets bàsics.
  
SESSIÓ 11 – La sobirania comunicativa o com fer una lectura crítica del món

A càrrec de Laia Altarriba i Laia Soldevila
 
Els mitjans de comunicació juguen un paper clau a l'hora de conformar les idees i les creences de les persones sobre els diferents aspectes de la realitat. En aquesta sessió la Laia Altarriba i la Laia Soldevila ens donaran eines per mirar-nos el món amb ulls crítics. Quina informació ens arriba i com? Cal que aprenguem a llegir el món i a entendre el què passa al nostre entorn i per fer-ho cal que ens qüestionem la forma i la informació que rebem dels mitjans de comunicació i per les xarxes socials. 

SESSIÓ 12 – Reptes i tendències actuals de l'ESS

A càrrec d'Ivan Miró


En l'última sessió volem prendre el pols a l’estat actual de l’ESS. Quins són els reptes actuals de l’economia social i solidària? Quins són els àmbits o sectors que estan destacant dins de l’ESS? Quines estratègies s’estan portant a terme per part de les entitats representatives? Quins són els debats que tenim sobre la taula? Com està i com afectarà l’aprovació de la Llei d’ESS? Posant èmfasi en com la situació de crisi sanitària, social i econòmica ha afectat l’ESS i quines estratègies s’han desenvolupat per tirar endavant. Per poder compartir aquestes reflexions tindrem l’Ivan Miró, soci de la Ciutat Invisible.
 
SESSIÓ 13, 14 i 15 – Presentació dels projectes dels participants

Volem destinar les tres últimes sessions del curs a donar veu als participants perquè ens presentin les conclusions dels treballs que hagin realitzat durant el curs i poder-les debatre.

Les presentacions es faran agrupant els projectes d'un mateix àmbit i creant un debat sobre aquests.


SESSIÓ 16 – Cloenda del curs